VERTIKALI

Project for Renovation and Extension of Post Office Building, Nessebar city

  • Designer:
    architect Tsvetan Simeonov
    architect Ivaylo Simeonov


  • Year:
    2015

  • Phase:
    Conceptual Project

  • Location:
    Nessebar

  • Default parameters:
    Total Build Area - 1487кв.м

 Архитектурния проект предлага пристройката да е ситуирана североизточно в „Г“-то на съществуващата сграда. Обособен е нов вход, асансьор и стълбищна клетка. Развити са четири етажа със ЗП:

 първи етаж -206 кв.м ;втори етаж -201 кв.м ;трети етаж -205 кв.м ;четвърти етаж – терасовиден – 205 кв.м. Съществуващата сграда функционално е приобщена към новата. Преустройват се офиси и съществуващите санитарни възли в WC, които се ползват за новата сграда.
Изложението на новопроектираните офиси е благоприятно – източно. 
Така ситуирана пристройката може да се изпълни без да се нарушава целостта и функционирането на съществуващата сграда. Т.е. за да се обезпечи непрекъсване на работния процес на фирмите и институциите, работещи в съществуващата сграда в проектирането е заложено поетапното строителството:
I-ви етап: „Пристройка към съществуваща сграда в ПИ 149, кв. 502 по плана на гр. Несебър“
 I I -ри етап: „Реконструкция и реновация на съществуваща сграда в ПИ 149, кв. 502 по плана на гр. Несебър“
Архитектурно-художественият образ на новопроектирана и съществуваща сгради са съобразени с изискванията, произтичащи от местоположението и функцията им. Архитектурният проект предлага решение за вписването на обекта в околното пространство, което е убедително обвързано по отношение на функционалното, визуално и стилово съответствие с предвижданията на проектите, които са в процес на реализация в контактната зона и конкретно с новоизграждащия се Културен център. По този начин съществуващата и новопроектираната сгради ще станат част от съвремен комплекс от общото външно пространство.
В проектът реконструкция на съществуващата сграда се цели подобряване по 3 показателя:
I-во - Приобщаване – чисто визуално в съвременната среда на площадното пространство (не само обвързване с пристройката);
II-ро – Достигане на нормите за енергийна ефективност на сградата чрез санирането ѝ;
III-то – Осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение, (удовлетворявайки изискванията на наредба № 4) чрез благоустрояване на околното пространство и съществуващия вход и респективно чрез асансьора на новопроектираната сграда.
Съществуващият процент озеленяване е 30%. Новоизградената сграда е частично върху зелена площ/ 201кв.м/, което води до намаляване на % на зелените площи. Необходимата зелена площ ще трябва да се достигне чрез покривно и терасовидно озеленяване, или вертикално озеленяване в зелените площи.
Similar projects
Top