ВЕРТИКАЛИ

Еднофамилна жилищна сграда град Сопот

 • Проектант:
  архитект Цветан Симеонов, архитект Ивайло Симеонов, Снежана Маркова

 • Година:
  2020

 • Фаза:
  технически проект

 • Местоположение:
  гр. Сопот

 • Основни параметри:
  УПИ 2460 м2 ЗП = 334м2 РЗП = 528м2 Пзаст. - 14 % Кинт - 0,21

 

Видео представяне на архитектурния проект:

 drive.google.com/file/d/1oqz8FlUrmjC-08rF81ugwfSuU3ptkBDk/view

 

Видео представяне на интериорния проект:

drive.google.com/file/d/1XNrKBlHjjwsXTWkZbq34_Vutv2puinPF/view

 

Проектирането на сградата ни е възложено в края на 2019 година, когато собствениците – българи, още живеят и работят в Канада, като идеята им е след пенсионирането си да се завърнат и установят в родината.
Парцелът, ПИ 68080.126.10, местност “Малкия друм“, е специално избран от тях, заради гледката към южния склон на Стара планина и откриващия се в южна посока силует на Средна гора.
В самото начало възложителите са си представяли къща на един етаж, достъпна от терена без стъпала. Сравнително силният наклон на терена на юг обаче и приоритетна гледка на север водят до второ ниво на сградата и особеното функционално пространствено решение. Всичко това, заедно с желанието им да се получи съвременен архитектурен образ, обуславя обекта като същност. А достъпността е обезпечена с трираменна интериорна стълба и асансьор-платформа.
На първия етаж има гараж за две коли, склад и котелно.
Стълбата за втория етаж е от входното предверие и е приобщена към дневното пространство на втория етаж, където в помещение с отворен план са функционално зонирани кухня с килер, трапезария и кът с мека мебел и ТВ, а в нощната група са обособени три спални, дрешник , мокро помещение и бани.
Голямата конструктивна височина на дневната и покриването на северната веранда се обуславя от желанието да „пуснем” южното слънце през високите прозорци както и възможността да се вижда  билото на планината.
Конструкцията е традиционна, монолитна, стоманобетонова с осигурена топлоизолация. Покривът е плосък.
Фасадите са оформени с бяла и сива минерална мазилка, членена с обшивка от HPL плоскости с дървесен декор. Прозорците са с алуминиева дограма в цвят графит, а парапетите на терасите са стъклени.

За дневното пространство е разработен и интериорен проект, като са спазвани условности, наложени от възложителя.
 

Подобни проекти
Top