ВЕРТИКАЛИ

Архитектурен проект на ваканционен комплекс – хижа (реконструкция) и новопроектирани къщи за гости

 • Проектант:
  архитект Цветан Симеонов, Герасим Симеонов

 • Година:
  2018

 • Фаза:
  Технически проект

 • Местоположение:
  м. Отманли, гр. Бургас

 • Основни параметри:
  ЗП-726,50 м2 / РЗП общо- 1879,84 м2

В парцела е разположена свободно, в югозападния му край, триетажна сграда със ЗП 303,29 м2. Проектирана е като хижа, с обособени на всяко ниво стаи (всяка с баня и WC) и зали за общо ползване със санитарни помещения. Конструкцията ѝ е монолитна стоманобетонна със скатен дървен покрив.

С вътрешното преустройство на помещенията на съществуващата постройка се обособяват различни по вид и капацитет стаи за настаняване, които като оборудване и размери, са решени да отговарят на категория 2 звезди, съобразно изискванията на Наредбата за категоризация на местата за настаняване. Запазвайки обема и формата на сградата, без да се надстроява, пристроява и без да се засягат конструктивни елементи, с използването на каменна облицовка по цокъла, дървена обшивка и минерална мазилка в цвят бял, както и покривно покритието от Al ламарина със стоящ фалц, се създава една съвременна архитектурна визия, в съответствие с околната природна среда.

В останалата част от имота са разположени четири групи от слепени една към друга две двуетажни постройки, всяка с независим вход. На първо ниво са развити кухня, трапезария и дневна в общо помещение с отворен план, спалня и WC. На второ ниво е обособена спалня със санитарен възел към нея. Новите четири обема са в непосредствена близост до съществуващата сграда и заедно формират пространството на комплекса, структуриран в гъсто залесената гора. Характерът на новите застройки цели от една страна да се подчини на съществуващия обем като пази характеристиките на скатния покрив и сравнително малкия обем спрямо съществуващата, а от друга – новите обеми развиват заложените принципи с цялата свобода, която съвременната архитектура допуска.

Навсякъде, както в екстериора на сградите, така и в ландшафтното оформление е заложен камък, дърво и много големи стъкла или отразяващи повърхности, за да се слеят сградите с природата и гората.

Осигурени са необходимите паркоместа.

За новопроектираните къщи за гости е разработен и интериорен проект.

Технико-икономически показатели:
УПИ – 3231 м2
ЗП съществуваща сграда = 303,29 м2
РЗП съществуваща сграда = 1237,84 м2
ЗП нови сгради – 423,20 м2
РЗП нова сграда – 642,00 м2 

ЗП общо - 726,50 м2
РЗП общо - 1879,84 м2
Пзастр = 22,48%
Кинт = 0,58

 

 

Подобни проекти
Top